Over Ruud van Unen: Ergens in de jaren 90 begonnen met portretteren van honden in opdracht, maar vanaf 2018 besloot ik een paar jaar uit te trekken om door middel van cursussen en zelfstudie te kijken of ik andere kunstvormen onder de knie kon krijgen waar ik wat meer creativiteit in kwijt zou kunnen. Daaruit zijn de vogels met spruitjes en andere voorwerpen uit geboren. Vanwege mijn passie voor honden wil ik weer op kleine schaal in opdracht honden gaan portretteren.

Honden spelen een grote rol in mijn leven. Niet alleen vanwege mijn beroep als hondenschilder, maar ook heb ik zelf lange tijd honden gehad en heb ik jarenlang apporteertraining gegeven op een hondenschool. Dus elke keer is het weer ontzettend fijn om aan een opdracht te werken en de trekken van mijn lievelingsdier weer te geven.

Mijn atelier is aan huis: ik heb een kamer speciaal voor mijn schilderwerk. Ik ben ook een groot muziekliefhebber dus ik werk altijd met rustige muziek op de achtergrond.

Tekenen en schilderen zit bij ons in de familie, maar ambachtelijke tekentechnieken heb ik in het verleden geleerd met privélessen bij een andere kunstenaar.

De technieken die ik gebruik voor mijn schilderijen zijn tijdrovend. Omdat honden geen 30 uur stil blijven zitten maak ik gebruik van foto’s. De mooiste resultaten zijn gegarandeerd als ik ook zelf een fotoshoot kan doen, maar dit is geen verplichting.

Ik zoek, eventueel in samenspraak, de meest geschikt foto uit en start met het opzetten van een lijntekening om gelijkenis te verkrijgen en houvast te hebben bij het verder werken met verf of potlood. Deze tekening breng ik over op doek of papier en ga ik aan de slag. Ik werk vrij gedetailleerd, maar mijn hoofddoel is om leven in het portret te krijgen.